Odkurzanie w piecach
Odkurzanie w piecach piekarniczych to specjalistyczne zagadnienie wymagające zastosowania odpowiedniego ekwipunku. Odkurzacz do piekarnictwa wyposażony w akcesoria odporne na wysoką temperaturę to właściwy wybór.
Takie urządzenie musi być przystosowane do zbierania:
- drobnych pyłów,
- osadów,
- resztek po procesie pieczenia.
Sam odkurzacz piekarniczy musi tolerować zasysanie gorącego powietrza aby móc pracować bez konieczności pełnego wystudzenia pieca. W zależności od wielkości zakładu i ilości pracy dedykowany odkurzacz do pieca piekarniczego charakteryzuje:
- wielkość zbiornika,
- przekrój otworu wlotowego,
- akcesoriów,
- zastosowane systemy odpylana i filtracji.
Najmniejszy odkurzacz do czyszczenia pieca Portotecnica Topper 1/41 Oven to bardzo dobry wybór dla:
- cukierni,
- pizzerii,
- małych piekarni.
System filtrów i budowa odkurzacza jest dostosowana do pracy z piecami nagrzanymi do max 200 stopni C.